گزارش نشست علمی با موضوع چالش های حذف ارز ترجیحی
جلسه دکتر زمانیان پیرامون چالش های حذف ارز ترجیحی بود. ایشان در ابتدا علل گرایش به حذف یارانه ها را مطرح کردند. به طور خلاصه می توان گفت دو علت باعث شده است که دولت را به این مسیر هدایت کند که باید یارانه ها حذف شود. علت اول قحطی پیش روی دولت در یک یا دو سال آینده می باشد. به این بیان که در حوزه های سوخت و انرژی از جمله بنزین، گاز و گازوئیل در یک یا دو سال آینده دولت ایران با مسیری که دارد پیش میرود به یکی از وارد کننده های بنزین گاز و گازوئیل تبدیل خواهد شد. لذا دولت ناگزیر است که یارانه های پنهان در این حوزه را حذف کند تا سرانه مصرف مردم ، بنگاه ها و کارخانه ها در این حوزه کاهش پیدا کند.
علت دوم برای حذف یارانه ها وضعیت اسفبار معیشت مردم است در حقیقت ما برای این که وضعیت معیشت مردم را بهتر کنیم دو مسیر در پیش داریم مسیر اول مسیری است که کارهای زیربنایی و اساسی در حوزه های مختلف اقتصاد را می طلبد که باعث شود تولید و اشتغال رشد کند و به تبع آن وضعیت معیشت مردم رو به بهبودی برود.
مسیر دوم بر این اساس است که دولت یارانه های پنهانی که به اقشار مختلف میدهد را ساماندهی کند. به این صورت که با آزاد کردن قیمت کالاهایی که به آنها از طرف دولت یارانه داده میشود، می تواند درآمدی که از دهکهای بالای جامعه برای دولت حاصل میشود را به دهکهای پایین جامعه یارانه مستقیم دهد تا معیشت مردم وضعیت بهتری پیدا کند.
از آن جایی که مسیر اول مدت زیادی می طلبد لذا دولت به اجبار مسیر دوم را انتخاب کرده است. اما باید بگوییم دولت عملکرد خوبی در تحقق این مسیر از خود نشان نداد و اجرای طرح با مشکلات فراوانی مواجه می باشد.