شنبه 25 آذر 1403 - 14 جمادی الثانی 1446

مقدمه:

دوره آموزشی مدرسه عالی  امام حسین از دو مقطع سطح عالی و خارج  تشکیل می شود و دوره خارج نیز به دو مقطع عمومی و تخصصی تقسیم می گردد.

 برنامه آموزشی مدرسه، اکتفا به سه درس اصلی در روز می باشد که عبارت است از یک درس فقه و یک درس اصول و یک درس حکمت و به همین جهت دوره سطح پنج سال به طول می انجامد.

هدف اساسی در دوره سطح، به لحاظ دانش فقه، آموزش روش استدلال و استنتاج فقهی به محوریت فقیه نامدار جهان تشیع شیخ مرتضی انصاری قدس سره، در کنار گسترش دامنه معلومات فقهی طلاب در حوزه فقه معاملات با محوریت کتاب مکاسب است و در علم اصول، آموزش یک دوره  اصول پیشرفته بر محور مهمترین کتاب های این دانش چون رسائل و کفایه است.

در کنار کلاس های اصلی، کلاس های راهنما به عنوان تکمیل کننده فرایند تعلیم به ارتقای سطح آموزش در این مقطع  کمک  می نماید.

هدف اصلی کلاس های راهنما، آموزش  مهارت تفکر و تعمیق و روش حل مساله است و گشودن گره های  احتمالی متن و توجه به دقت های عبارتی و بازگشودن آنچه گاهی به اجمال در متن بازتاب شده همه از فروعات آن است.

در کنار آموزش فقه و اصول، معارف حکمی و فلسفی نیز از برنامه های اصلی مدرسه می باشد که تاثیر فراوانی در ارتقای سطح علمی طلبه داشته و سبب گشوده شدن افق های نو در برابر اوست.

 

مروری اجمالی بر سیاست های آموزشی مدرسه عالی فقه و اصول امام حسین علیه السلام

  1. استفاده از اساتید مبرز و صاحب دغدغه های علمی و تربیتی

  2. زمینه سازی جهت رشد و ارتقای مهارت تفکر، حل مساله و روش شناسی

  3. احیای روش سنتی حوزه در نظارت و هدایت از میان اساتید هر پایه، یک استاد متصدی اشراف علمی و تربیتی بر طلاب پایه می شود تا به شکل مستمر روند آموزشی پژوهشی و تربیتی طلاب را رصد کرده و در راستای ارتقای سطح آن تلاش نماید.

  4. ایجاد زمینه مشارکت طلاب در انتخاب استاد

  5. ارتقای سطح آموزش فقه در دوره سطح

  6. ارائه آموزش های تکمیلی در راستای تربیت طلبه جامع نگر

 

گزارش 

1.   بهره گیری از اساتید مبرز

بهره مندی از اساتید مبرز یکی از مزیت های مدرسه عالی فقه و ا صول است که موجب ارتقای سطح علمی و نشاط معنوی طلاب محترم است.

در سال تحصیلی 1400-1401 ، مجموعه مدرسه امام حسین علیه السلام از  ۲۰ استاد درس اصلی و ۱۶ استاد مشاوره جهت اداره ی کلاس های راهنما و 5 استاد در بخش 

آموزش های تکمیلی در طول سال بهره مند بود.نکته ابتکاری سال گذشته در دعوت از اساتید، زمینه سازی مشارکت طلاب محترم درین فرایند بود. معاون آموزش به کمک

اساتید محترم علمی تربیتی، پیشنهادات طلاب محترم را بررسی و جمع بندی نمودند و آن را مبنای دعوت قرار دادند.

در رابطه با اساتید مدرسه دو اقدام در طول سال انجام شد:

1. جلسه تکریم اساتید
2. جلسه هم افزایی و رصد طلاب هر کلاس

 

2. جلسات شورای آموزش:

شورای آموزش مدرسه عالی امام حسین علیه السلام که متشکل از مسئولان محترم علمی و تربیتی پایه ها و به مدیریت معاون آموزش می باشد به طور هفتگی و با حضور مدیریت مدرسه برگزار می شود.

شورای آموزش، بازوی فکری مشورتی معاونت آموزش است که در موضوعات متنوع آموزشی مدرسه به تصمیم سازی متقن کمک می نماید.

وظایف شورای آموزش عبارت است از:

  1. برنامه ریزی آموزشی مدرسه
  2. رصد فعالیت های آموزشی جاری مدرسه
  3. بررسی پرونده های خاص آموزش
  4. بررسی ایده های نو آموزشی
  5. بررسی نظرات و ایده های طلاب محترم

 

3. جلسات  هفتگی جهت رصد وضعیت علمی و تربیتی طلاب

 معاون آموزش به طور هفتگی با اساتید محترم علمی تربیتی هر پایه به طور جداگانه جلسه مشورتی برگزار می نماید. در این جلسه که با حضور مدیر مدرسه و به طور هفتگی برگزار     می شود مسائل آموزشی و تربیتی طلاب در هر پایه به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته و تصمیم گیری های لازم جهت ارتقای طلاب و رفع موانع  اتخاذ می شود.

 

4.   جلسات دوره ای با طلاب محترم در هر پایه

مدیریت مدرسه و معاون آموزش به طور دوره ای جلسات هم اندیشی با طلاب پایه های مختلف برگزار می نماید که علاوه بر تبیین اهداف کلی در کنار برنامه های آموزشی و... به استماع نقطه نظرات طلاب محترم پرداخته می شود.

 

5.  پذیرش و مصاحبه های ورودی

طلاب متقاضی که از طریق آزمون جامع و یا ارسال رزومه علمی جهت حضور در مدرسه اعلام آمادگی می نمایند پس از بررسی سابقه علمی و اولویت های مدرسه، شناسایی شده و افراد برگزیده  جهت انجام مصاحبه علمی و عمومی دعوت می گردند.

مصاحبه علمی در دو محور کتاب لمعه و کتاب اصول فقه انجام می گیرد که البته برای طلابی که کتاب دیگری را درس گرفته اند محور امتحانی متناسب می گردد.

هدف از آزمون علمی شناسایی نخبگان علمی و استعداد های برتر و هدف از آزمون عمومی شناخت ابعاد شخصیتی و انگیزشی متقاضی است.

 

6. جلسات معرفی مدرسه و اهداف آن

به منظور معرفی مدرسه عالی امام حسین علیه السلام و نیز تبیین اهداف و ظرفیت های این مجموعه حوزوی، مدیریت مدرسه و نیز معاونت آموزش جلسات متعددی در جمع اقشار مختلفی از طلاب محترم مدارس مقدمات شرکت نمودند.

 

7. برگزاری بیش از 200 گعده علمی

برنامه گعده علمی که برای ارزیابی مستمر طلاب محترم صورت می گیرد در سه نوبت و هر نوبت در دو محور فقه و اصول صورت پذیرفت.

اگر چه هدف اصلی از برگزاری این گعده ها، ارزیابی علمی از وضعیت علمی طلاب است اما به لحاظ روش برگزاری با  امتحانات مرسوم شفاهی تفاوت های عمده ای دارد که می توان آن را در دو نقطه معین کرد. نخست آنکه نحوه برگزاری به شکل مباحثه محور سامان می یابد و دوم آنکه گروه بحثی با هم در گعده شرکت می نمایند. ازین جهت احساس اضطراب و استرسی که معمولا در آزمون های شفاهی رخ می دهد به شکل قابل توجهی کاهش می یابد و جلسه به یک محیط علمی بانشاط ارتقا پیدا می کند.

خروجی این گعده چنان است که علاوه بر اینکه ممتحن به ارزیابی واضح و تفصیلی از طلبه می رسد بلکه خود طلبه با توجه به رفت و برگشت های علمی داخل گعده با نقاط قوت و ضعف خود آشنا می شود.

 

8.   سامانه حضور و غیاب

به منظور رصد دقیق نظم طلاب محترم، سامانه حضور و غیاب تدارک داده شد تا وضعیت حضور و غیاب طلاب به طور آنلاین و دقیق ثبت و در دسترس معاونت آموزش قرار گیرد.

1

2

2

 

9.   عضویت در طرح هدایت علمی تربیتی  

6

 

10.   ضبط صوت دروس و بارگزاری آن در سایت و کانالهای مربوطه

 

11.   ثبت دروس و گزارش حضور غیاب به مرکز مدیریت